Nijkerkerveen in oorlogstijd. Wat betekent vrijheid voor jou?

Met 5 mei in het vooruitzicht, de viering van 75 jaar vrijheid, was het Oranjecomité Nijkerkerveen druk bezig om, in samenwerking met de bibliotheek Nijkerkerveen een expositie voor te bereiden. Maar Corona heeft ervoor gezorgd dat deze expositie voorlopig niet door kan gaan. Zodra de overheid het toelaat zullen deze twee partijen weer verder gaan met de voorbereidingen om ervoor te zorgen dat er een mooie expositie komt in Het Veense Hart over Nijkerkerveen in oorlogstijd. Om u toch al een klein beetje Veense historie te kunnen vertellen, geven wij een fragment vrij met een verhaal over de familie van de Burgt uit Nijkerkerveen uit de periode april 1945, verteld door hun dochter Elly Kuijt- van de Burgt. Het interview is gemaakt door Museum Nijkerk en is te zien in de expositie 75 jaar bevrijding van Nijkerk, deze expositie zal na heropening nog minimaal drie maanden te zien zijn.

Heeft u een verhaal over Nijkerkerveen in de oorlog, of wellicht foto’s of andere documentatie, dan zijn wij als Oranjecomité daarin erg geïnteresseerd en kunt u contact met ons opnemen. Mail dan naar info@ocnijkerkerveen.nl .

Wat betekend vrijheid voor jou?

Graag horen wij ook hoe jullie over vrijheid denken of wat je erbij voelt. Maak een gedicht, een verhaal, een tekening of knutselwerk, het maakt niet uit. Maak een foto van je knutselwerk, scan je tekening en stuur het voor 5 mei op naar info@ocnijkerkerveen.nl zet het op je tijdlijn van Facebook en tag: St Oranjecomité Nijkerkerveen. Je mag ze ook in de brievenbus doen bij van Dijkhuizenstraat 58 of Dirk Ruitenbeekstraat 51. Deze inzendingen kunnen wij dan ook gebruiken bij de expositie. Wij zouden het erg leuk vinden wanneer er veel ‘vredesduiven’ verschijnen op de ramen in Nijkerkerveen. Zo kunnen we toch samen onze vrijheid vieren.

Regels van het vlaggen op 4 en 5 mei 2020

Op 4 mei mag de vlag normaal gesproken pas om 18.00 uur halfstok gehesen worden. Maar vanwege de corona-situatie vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei, om dit jaar op 4 mei de vlag thuis de gehele dag halfstok te hangen, zonder wimpel. Dit mag van zonsopgang (6.01 uur) tot zonsondergang (21.09 uur) Zo kan er, ondanks de coronamaatregelen, toch uitgebreid vanuit huis worden stilgestaan bij de Dodenherdenking. Op 5 mei mag de vlag de hele dag hangen, ook weer zonder wimpel van zonsopgang (6.00 uur) tot zonsondergang (21.11 uur)

Berichten gemaakt 29

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven